ASIGURARI pentru:

miercuri, 21 decembrie 2011

NOUA TAXA DE POLUARE AUTO pentru 2012

ATENTIE!!!

TAXA DE POLUARE A FOST SUSPENDATA PANA LA SFARSITUL ANULUI 2012


UPDATE 13:14 - 23.01.2012: Suspendarea taxei pentru prima vânzare a maşinilor vechi reprezintă o decizie politică luată într-un "moment bun", a declarat, luni, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. "Nu ştiu. Fiecare o să considere dacă este o victorie sau nu este. Este o decizie politică pe care ne-o asumăm", a spus Borbely.

UPDATE 11:08 - 23.01.2012: Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a confirmat că a propus în coaliţie suspendarea până în 2013 a taxei auto pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007. "Dăm o şansă celor ce nu au putut să vândă anul trecut aceste maşini", a declarat ministrul Mediului.

 Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.




S-a aprobat proiectul de lege in Parlament, urmeaza publicarea in MO si intrarea in vigoare - PROIECT DE LEGE


Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului, se mai arata in documentul oficial.

Noua forma a taxei pe poluare auto a trecut de Senat pe 31 octombrie, iar acum, pe 15 decembrie, si de Camera Deputatilor, Camera decizionala in acest caz.
“Potrivit proiectului de lege, care are la baza principiul poluatorul plateste, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa. Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor (de catre cumparator – n.r.), in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

“Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu: Programul Rabla; Programul Casa Verde; Programul de impadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor; Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului; Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile; Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti”, precizeaza Ministerul Mediului.
Cateva schimbari esentiale fata de taxa actuala
Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul inmatriculat pe teritoriul Statului Roman anterior datei de 1 ianuarie 2007.
(3) Obligatia de plata a taxei intervine si in cazul autovehiculului inmatriculat pentru prima data, in Romania, dupa 1 ianuarie 2007 care intruneste cumulativ urmatoarelor conditii:
  • a) pentru el nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule;
  • b) face obiectul primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, se precizeaza in articolul 4 al propunerii. trebuie precizat ca la revanzarea unei masini inmatriculata inainte de 1 ianuarie 2007 in tara, cumparatorul va plati taxa.
Taxa se calculeaza in functie de emisiile de CO2, cilindree si norma de poluare. In proiect, formulele de calcul sunt prezentate la pagina 3 si apoi sunt prezentate tabele detaliate cu diversi coeficienti.

Cine poate cere restituiri

Cei care au platit taxa auto intre iulie 2008 si momentul din prezent pot solicta sa li se dea diferenta de bani inapoi daca au platit o taxa mai mare decat reiese din calculele pe noua lege.
  • (1) Atunci cand taxa pe poluare pentru autovehicule achitata de catre contribuabili in perioada 1 iulie 2008 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea prezentelor prevederi privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, calculata in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii in Romania, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de taxa platita, pe baza procedurii stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
  • (2) Sumele prevazute la alin. (1) se restituie la cererea contribuabilului, adresata organului fiscal competent, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului, se arata la Art 11.

Pentru ce masini NU trebuie platita taxa

(1) Taxa nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:
  • a) incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale in vigoare;
  • b) acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica;
  • c) confiscate sau intrate potrivit legii in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
  • d) destinate competitiilor sportive, definite conform prevederilor legale in vigoare.
(2) In cazul autovehiculelor echipate cu motor diesel prevazute cu filtru de particule, fapt confirmat de Regia Autonoma “Registrul Auto Roman”, cuantumul taxei se reduce cu 25%. potrivit site-ului hotnews.ro 

Incepând cu 2012, cei care vor să cumpere o maşină înmatriculată în Romania înainte de 1 ianuarie 2007 trebuie să plătească o taxă de poluare al cărei cuantum se stabileşte în funcţie de capacitatea cilindrică, vechimea maşinii şi coeficientul de poluare. Noua taxă, aşa cum a fost stabilită prin lege de Parlament, se aplică atât maşinilor cumpărate din străinătate, cât şi celor înmatriculate în România înainte de 2007
Care sunt principalele modificări aduse vechii taxe
În cadrul proiectului de lege se prevede:
- scăderea taxei de poluare cu maximum 25%
- persoanele care vor cumpăra un automobil pentru care nu a fost plătită taxa auto vor avea posibilitatea de a o achita în momentul în care se vor hotărî să îl vândă
- taxa va fi plătită atât pentru automobilele noi, cât şi pentru cele cumpărate la mâna a doua, care nu au mai fost înmatriculate până acum în România
- taxa se va aplica şi în cazul maşinilor înmatriculate înainte de 2007, în momentul în care proprietarii vor vrea să le vândă
Când trebuie plătită taxa auto
Românii au obligaţia de a plăti taxa auto în momentul în care vor să înmatriculeze un automobil, să îl repună în circulaţie după încheierea unei scutiri de la taxă şi în cazul reintroducerii unui automobil în parcul auto naţional.
Ea trebuie plătită, de asemenea, atunci când se realizează prima transcriere a dreptului de proprietate, în cazul maşinilor înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007.

Căror automobile li se aplică taxa auto şi cine face excepţie de la regulă
Proprietarii de maşini care se încadrează în categoriile M1 - M3 şi N1 - N3.
- maşinile care se încadrează în categoria M1 - transport pasageri, cel mult opt locuri, fără scaunul şoferului
- maşinile care se încadrează în categoria M2 - transport pasageri, masă de cel mult cinci tone, peste opt locuri pentru pasageri, fară scaunul şoferului
- maşinile care se încadrează în categoria M3 - transport pasageri, masă de peste cinci tone, peste opt locuri pentru pasager, fără scaunul şoferului
- maşinile care se încadrează în categoria N1 - transport de mărfuri, masă mai mică de 3,5 tone
- maşinile care se încadrează în categoria N2 - transport de mărfuri, masă cuprinsă între 3,5 tone şi 12 tone
- maşinile care se încadrează în categoria N3 - transport de mărfuri, masă mai mare ce 12 tone.
Singurele autovehicule pentru care nu se plăteşte o astfel de taxă sunt cele care:
- aparţin misiunilor diplomarice sau unor organizaţii şi persoane din străinătate, care au statut diplomatic şi care îşi desfăşoară activitatea în ţară
- au fost modificate pentru a veni în ajutorul persoanelor care suferă de diferite handicapuri
- aparţin Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, armatei şi forţelor de securitate
- aparţin serviciilor de ambulanţă, descarcerare
- au avut caroseria sau şasiul înlocuit, dar doar în cazul în care ele au fost înmatriculate deja în ţară
- sunt folosite limitat şi respectă normele legate de poluarea chimică aplicate maşinilor mobile nerutiere
- sunt maşini istorice
- au fost confiscate sau care au intrat în proprietatea privată a statului sau cele care au fost donate
Maşinile care sunt dotate cu motor de tip diesel şi cu filtru de particule primesc o reducere de 25% din suma totală a taxei.
Cine poate cere restituirea diferenţelor care provin din taxa auto
Cei care au plătit taxa pe poluare a automobilelor pe care le deţin între 1 iulie 2008 şi data în care va fi pusă în vigoare legea şi care constată că suma pe care au plătit-o este mai mare decât cea calculată după noile reguli, pot cere restituirea diferenţei.
Pentru a primi banii înapoi, românii trebuie să facă o cerere către organul fiscal competent.
Cum se calculează taxa
Taxa auto se calculează în funcţie de tipul motorizării automobilului, de capacitatea sa cilindrică, de emisiile de dioxid de carbon, de norma sa de poluare şi de învechirea maşinii, potrivit gandul.info


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu