ASIGURARI pentru:

joi, 18 octombrie 2012

ASIGURAREA DE GARANŢII - Groupama


ASIGURAREA DE GARANŢII
Asigurările de garanţii au apărut ca o alternativă la scrisorile de garanţie bancare emise de către instituţiile bancare. La nivel internaţional, se practică două tipuri de instrumente de garantare:
1. GARANŢII NECONDIŢIONATE (emise sub forma „scrisorilor de garanţii bancare” emise de către bănci)
2. GARANŢII CONDIŢIONATE (emise de către societăţile de asigurare)
Pentru înţelegerea diferenţelor între cele două tipuri de instrumente de garantare dar şi a avantajelor pe care le oferă asigurarea de garanţii, vă prezentăm tabelul următor:
GARANŢII NECONDIŢIONATE
- Emise de societăţi bancare
- Se emit sub forma unor scrisori de garanţie bancară semnate de bancă, însoţite sau nu de un contract de garantare încheiat între bancă şi clientul garantat.
- Sunt garanţii la cerere. Plata se face de către garantor (banca) la prima cerere a beneficiarului şi în baza unui set de documente stipulat în textul garanţiei.
-Se renunţă la beneficiul de diviziune şi discuţiune.
- Se emit în baza unor garanţii colaterale de min 100%
- Cash colateral 100%
- Garanţii materiale 120-150%
ceea ce înseamnă blocarea resurselor financiare ale constructorului.
- Fiind accesorii la contractul de bază, se emit în condiţii mai avantajoase de garanţii colaterale, deci nu presupun blocarea resurselor contractantului (asigură o rată mai ridicată de lichiditate la contractant)
- Scopul scrisorilor de garanţie este să asigure plata necondiţionată, la cerere, a sumelor reclamate de beneficiar.

GARANŢII CONDIŢIONATE (Surety Bonds)
- Emise de societăţi de asigurare
1. Se emit sub forma sau în baza unor contracte în 3 părţi, încheiate între:
 Garantor (societatea de asigurare)
 Contractant (garantat)
 Beneficiar
- Au la bază un contract principal pe care îl garantează
- Sunt garanţii accesorii la un contract comercial de bază.
- Plata este condiţionată de dovada producerii unui caz de culpă, adică a neîndeplinirii de către contractantul garantat a unei obligaţii contractuale stipulate în contractul de bază încheiat între contractantul garantat şi beneficiar.
- Scopul principal al garanţiilor condiţionate este să asigure îndeplinirea obligaţiilor contractuale, să determine realizarea contractului şi, în subsidiar, să asigure plata/realizarea contractului în caz de culpă.


Prin Asigurarea de Garanţii, Asigurătorul se obligă să plătească o despăgubire Beneficiarului în cazul în care se demonstrează culpa Asiguratului şi acesta nu îşi poate îndeplini obligaţiile prevăzute în contractul de lucrari/ prestări servicii.
Asigurătorul acoperă riscurile ce decurg din neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale asumate de Asigurat în baza contractului încheiat cu Beneficiarul.

Pentru mai multe detalii, contactati-ne pe adresa de e-mail: ionandrei_srb@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu