ASIGURARI pentru:

joi, 13 octombrie 2011

Anvelope de iarna, de la 1 noiembrie 2011 - "obligatorii"

Anvelopele de iarna, obligatorii sau nu?
Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie pentru toate autovehiculele, ci doar pentru cele care circulă pe porţiuni de drum cu gheaţă, zăpadă sau polei. Marian Zane, comisarul şef de la Poliţia Rutiera, despre conducătorii auto, daca sunt obligaţi să îşi doteze maşinile cu cauciucuri de iarnă: "Nu toţi. Este vorba despre circulaţia pe porţiunile cu zăpadă, gheaţă sau polei", a mai adăugat însă că este "incorect" să nu ne dotăm maşinile cu cauciucuri de iarnă. "Este important să nu fim surprinşi. Te poţi duce la cumpărături şi să fie soare, şi când ieşi poate să ningă", a spus Zane.
"Conducătorii auto care ştiu că îşi ţin maşinile în garaj, desigur că nu sunt nevoiţi să îşi cumpere cauciucuri de iarnă. Important este să evităm blocajele în trafic, nu amenzile", a mai spus comisarul şef.
Şi reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR) au confirmat că cei care nu circulă pe porţiuni de drumuri cu zăpadă, polei sau gheaţă nu riscă sancţiuni dacă nu au cauciucuri de iarnă. Legislaţia care intră în vigoare pe 1 noiembrie prevede amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei pentru cei fără anvelope de iarnă, şoferii riscând şi reţinerea certificatului de înmatriculare al automobilului. 

Legislaţia nu prevede un termen calendaristic
Reprezentantul ARR a spus că nu există un termen calendaristic prevăzut în ordonanţa 5/2011 pentru aprobarea unor reglementări privind creşterea siguranţei rutiere. "Riscă amenzi cei care circulă pe porţiuni cu zăpadă, gheaţă sau polei dacă sunt neechipaţi de iarnă", a declarat pentru gândul Florian Coman, directorul general al Autorităţii Rutiere Române (ARR). Termenul de 31 martie, vehiculat în presă, nu este prevăzut nicăieri, nu există o limitare, au mai explicat oficialii ARR.


Şoferii fără cauciucuri de iarnă şi care produc blocaje în trafic- buni de plată
Reprezentanţíi ARR au mai precizat că şoferii care nu au maşinile dotate cu anvelope de iarnă şi care provoacă blocaje în trafic vor fi pasibili de amenzi. "În situaţia în care, din cauza neechipării corespunzătoare, se produc blocaje sau accidente, se vor emite titluri de despăgubire care să acopere costurile pe care CNADNR le are cu deblocarea drumurilor. De exemplu, dacă pentru deblocarea drumului este nevoie de aducerea unei macarale, costurile cresc foarte mult. Valoarea unui titlu de despăgubire poate varia între 1.000 şi 4.000 de lei", a spus Coman.
Pe de altă parte, cei care şi-au dotat maşinile cu lanţuri şi le folosesc pe porţiuni unde acest lucru nu se justifică, stricând asfaltul, riscă de asemenea amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei.

Cât costă o anvelopă de iarnă
Costul unei anvelope noi de iarnă variază de la 25 de euro, pentru un autoturism Tico şi poate ajunge la 2.500 de euro pentru maşinile 4X4. De exemplu, pentru un Logan, o anvelopă de iarnă la mâna a doua costă 40 -100 de lei, una reşapată costă 160 -180 de lei, iar una nouă ajunge la 200-400 de lei.

Ce anvelope sunt acceptate
Nu orice anvelopă este acceptată de noua legislaţie. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, anvelopele care pe lângă expresia M plus S (Mud plus Snow) (noroi plus zăpadă) trebuie să aibă şi anumite semne, respectiv, un fulg de nea şi o creastă alpină, au explicat reprezentanţii ARR. Anvelopele marcate doar "all seasons" nu sunt acceptate.

-sursa Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu