REFORMA SANATATII - martie 2012
Din 2012, asigurările obligatorii şi voluntare de sănătate se vor încheia la privat. Cea mai scumpă poliţă nu poate depăşi 50 de euro pe lună.
Un procent sau două din contribuţiile de asigurări de sănătate, de 10,7%, plătite la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar putea să meagă în sectorul privat, a declarat joi Dan Constantinescu, membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Cota de contribuţie la Sănătate a angajatorului la este de 5,2%, iar cea a angajatului, de 5,5%.
Asigurarile de sanatate vor deveni obligatorii din martie 2012, cand va intra in vigoare o lege in acest sens.
Romanii trebuie sa semneze o polita de asigurare la operatorii particulari.
Vor exista asigurări de sănătate obligatorii, de tip "RCA", care vor acoperi un pachet minimal de servicii şi asigurări voluntare, de tip "Casco", pentru cei care doresc şi alte servicii.
Acestea vor fi de două tipuri: complementare, care vor suporta serviciile decontate doar parţial în pachetul de bază şi suplimentare, care vor acoperi şi serviciile care nu se regăsesc deloc în pachetul minimal. Cel mai scump pachet "full-option" va costa maximum 50 de euro.
Companiile private trebuie sa inscrie asiguratii si sa prezinte listele la CNAS timp de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Daca nu iti inchei aigurarea obligatorie, poti fi trata doar la Urgente.
Cotizatia obligatorie la sistemul de asigurari nu se va modifica semnificativ, deoarece asiguratorii privati vor prelua in totalitate sistemul public de asigurari si actualele case judetene.
Categoriile care NU trebuie sa plateasca aceasta polita au ramas neschimbate:
- pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună
- copiii sub 18 ani,
- studentii pana in 26 de ani care nu realizeaza venituri,
- sotul/ia si parintii aflati in intretinerea unui asigurat,
- persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse,
- bolnavii inclusi in programele nationale (cancer, TBC, heomfilie, transplantati)
- femeile insarcinate.
In ce ne priveste, avem dreptul dar si obligatia , de a ne informa corect colaboratorii/clientii in legatura cu acest fenomen:
1. Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sănătate", a fost publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial.
2. Vom putea vorbi despre declansarea campaniei in primavara anului 2012.
3. Cu siguranta , brokerii de asigurare vor fi una din piesele importante in aceasta campanie si fiti siguri ca noi cel putin, vom avea colaborari cu toate societatile care vor administra astfel de fonduri.
4. Asigurarile obligatorii de sanatate vor functiona in paralel si in stransa legatura cu asigurarile facultative de sanatate
"Coplata" reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate
"După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată", potrivit legii.
Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite.Coplata poate fi suportată din asigurările voluntare de sănatate de tip complementar, conform noilor prevederi.
Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40 la sută dintre pacienţi.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, declara, în august, că propunerea de coplată pentru anumite persoane şi servicii medicale trebuie să intre în vigoare cât mai curând.
Potrivit lui Franks, sectorul sanitar este "destul de bolnav" întrucât cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate.
RECRUTARE - CUM SA DEVI BROKER DE ASIGURARI DE SANATATE OBLIGATORII:
In privinta comisioanelor, este de preferat sa fim rezervati deocamdata dar vom avea comisioane competitive si ce cred ca-i foarte important , DESTINE va achita cu siguranta aceste comisioane.
In consecinta , cine doreste sa se inscrie pentru viitoarele colaboratori cu asigurarile de sanatate si nu numai, DETALII AICI sau poate sa o faca la adresa de e-mail: ionandrei_srb@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu