ASIGURARI pentru:

joi, 10 noiembrie 2011

CAUCIUCURILE împărţite PE CLASE ENERGETICE

Guvernul schimbă regulile de vânzare a anvelopelor. CAUCIUCURILE vor fi împărţite PE CLASE ENERGETICE, de la A la G, precum electrocasnicele

 

Proprietarii de autovehicule vor putea economisi, începând din noiembrie 2012, peste 100 de euro pe an din bugetul alocat combustibililor, vor avea maşini mai silenţioase, mai puţin poluante şi vor putea frâna în condiţii mai bune de siguranţă, pe un drum umed. De la 1 noiembrie 2012 anvelopele care vor fi la vânzare vor trebui să fie etichetate, pe clase energetice, de la "A" la "G", la fel ca şi la aparatele electrocasnice.
Prevederea este cuprinsă în Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea anvelopelor în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil şi alţi parametri esenţiali.
"De anul viitor, din noiembrie, anvelopele noi pentru autoturisme vor avea etichete energetice, precum frigiderul, de exemplu. Va fi obligaţia producătorului să le aplice. Eticheta are un format standard, este de hârtie, se distruge la montarea anvelopei", a explicat pentru Gândul Denis Duţescu, şef service în cadrul unui distribuitor de anvelope.
"Noua prevedere nu înseamnă că cineva, care tocmai şi-a cumpărat anvelope de iarnă, trebuie să le schimbe, la anul, cu altele cu etichetă. Prevederile nu se vor aplica la anvelopele pentru maşinile la primă înmatriculare, nici pentru cauciucurile deja cumpărate", au declarat pentru Gândul reprezentanţii unui producător de anvelope.

80 litri de carburanţi economisiţi într-un an
Pe etichetă va figura o scală care va indica nivelul de eficienţă energetică şi care arată cât de poluantă este anvelopa, precum şi contribuţia anvelopelor la consumul de carburant. Anvelopele vor putea avea şapte clase, de la "A", până la "G". "Diferenţa de consum de carburant între un vehicul echipat cu anvelope clasa A şi G este de aproximativ 0,5 litri la 100 km. Aproximativ 80 litri de carburant economisit / an (la 15.000 km / an). Mai mult de 100 euro / economisiţi an la motoarele pe benzină (la 1,30 euro / litru, preţ carburant). Aceasta reprezintă nu doar o economie semnificativă de carburant, ci şi un mare beneficiu asupra mediului, deoarece nivelul emisiilor de CO2 este redus cu 12 g / km", explică reprezentanţii Michelin România. 

Frânare mai eficientă pe drum umed
Diferenţa dintre anvelopele de clasa A şi cele de clasa F, în ceea ce priveşte distanţa de frânare pe drum umed, este de mai mult de 10 metri, adică echivalentul lungimii a două autoturisme, mai explică reprezentanţii Michelin România.
În partea de jos a etichetei va fi menţionat nivelul de zgomot din cauza anvelopei, înregistrat în exteriorul vehiculului, exprimat în decibeli.
Pe de altă parte, cei care îşi vor cumpăra, din 1 noiembrie 2012, anvelope de clasă superioară vor putea să le folosească mai mult cu până la un an, comparativ cu cele de clasă inferioară.


Proiectul de hotărâre de guvern, la Ministerul Economiei
Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de guvern pentru aplicarea regulamentului CE 1222/2009 - care va intra în vigoare la 1 noiembrie 2012 - şi în care se arată că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va coordona aplicarea dispoziţiilor regulamentului. În plus, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va fi instituţia care va supraveghea piaţa.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, producătorii şi distribuitorii de cauciucuri, precum şi furnizorii şi distribuitorii de vehicule riscă amenzi usturătoare dacă nu aplică dispoziţiile regulamentului. Pe scurt, producătorii şi distribuitorii de anvelope vor trebui să se asigure că anvelopele au etichete energetice, în caz contrar, ei riscând amenzi între 18.000 lei şi 20.000 lei şi respectiv între 12.000 lei şi 15.000 lei.
La rândul lor, distribuitorii de autovehicule, în cazul în care clienţilor lor li se oferă posibilitatea de a alege între mai multe tipuri de pneuri pentru un vehicul nou, trebuie să ofere informaţii despre clasa de eficienţă a consumului de combustibil. În caz contrar, ei riscă amenzi între 9.000 lei şi 11.000 lei.
Sancţiunile vor fi aplicate de reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Protecţia Consumatorilor.

Sursa: Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu